Punctul fosilifer de la Morlaca

Punctul fosilifer de la Morlaca

Harta morlacaPuțină lume știe că pe teritoriul satului Morlaca există unul dintre cele mai importante puncte fosilifere din Nord-Vestul Depresiunii Transilvaniei. Aici s-au găsit resturile unor animale de mult dispărute, precum: titanother (Brachydiastematherium transilvanicum), amynodont (Sharamynodon), antracother (Prominatherium), crocodili (Diplocynodon), ţestoase etc. 

Situl a fost semnalat  pentru prima dată în 1915 de către Szadeczky, cercetarea acestuia continuând cu Mateescu (1926), Mészáros & Tămaş (1963), Petrescu & Mărgărit (1987), Mészáros et al. (2001), Baciu (2003). Aici aflorează formațiunea de Valea Nadășului. Toate oasele de la Morlaca au fost descoperite disjuncte şi în majoritate fragmentare, ceea ce indică faptul că au fost transportate de apă, după care au fost acumulate în umplutura unui canal/a unor canale suprapuse.

O importanță aparte o are descoperirea în acest loc a unor resturi fosile de Brachydiastematherium transilvanicum care a trăit în Eocenul superior cu 38-34 milioane de ani în urmă. Până în prezent, descoperirea acestuia pe teritoriul localității Morlaca este foarte importantă și vine la un secol după prima atestare a acestuia (la Rădaia, lângă Cluj), perioadă în care nu au mai existat dovezi fosile ale existenței acestei specii.  

Situl are o însemnătate aparte și deoarece, potrivit Cristinei Fărcaș, reprezintă și prima semnalare a unui amynodont în Eocenul Transilvaniei şi prima asociere a acestora cu un anthracother.  Din acest motiv, Morlaca este una dintre cele mai bogate localități eocene cu mamifere mari, nu doar din România, ci din Sud-Estul Europei.  

În ceea ce privește flora fosilă eocenă a localității, aceasta a fost analizată de către Petrescu și Giuvescu în anul 1987, fiind considerată a fi reprezentativă pentru Nord-Vestul Transilvaniei. 

Harta morlaca

Hartă: Cristina Fărcaș„Studiul Formațiunilor Continentale Eocen Terminale și Oligocen Timpurii  

din NV-ul Depresiunii Transilvaniei …”

 

Bibliografie:

Cristina Fărcaș, „Studiul Formațiunilor Continentale Eocen Terminale și Oligocen Timpurii din NV-ul Depresiunii Transilvaniei – Biostratigrafie și Reconstituiri Paleoambinetale, pe Baza Asociațiilor de Vertebrate Continentale”, Coordonator ştiinţific: Prof. Dr. Vlad Codrea, Cluj-Napoca, 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *