Masivul Vlădeasa

Masivul Vlădeasa

vladeasaMorlaca se află la poalele estice ale prelungirilor Masivului Vlădeasa.  Masivul Vladeasa este o grupă montană a Munților Apuseni. Cel mai înalt pisc este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 m. 

Deşi nu atinge înălţimi foarte mari, Masivul Vlădeasa este împărțit de văile Drăganului și cea a Hențului în trei mari diviziuni: partea de vest, cuprinsă între Iada și Drăgan (cu altitudini de peste 1.400 m), partea centrală, delimitată de Valea Drăganului şi Săcuieu (cu altitudini cuprinse între 1600-1800 m) și cea estică situată între Valea Săcuieului și Depresiunea Huedin (cea mai domoală culme dintre toate).

 

De ce merită văzut?

Zona este este de o frumuseţe rară, iar principalele atracții turistice ale zonei sunt:

  • Dealul Domnului, unse se află specii rare de copaci precum: pinul negru, sequoia şi larice; 
  • Pârâul Ordângușa;
  • Rogojel cu valea Alunișului;
  • Valea Drăganului cu barajul Drăgan, izvoarele văii Drăganului și Cascada Moara Dracului;
  • Valea Iadului cu pereții de stâncă din zona Remeți, cascadele Iadolina și Săritoarea Ieduțului, barajul Leșu și valea Leșului;
  • Circuitul Cascadei Răchițele din Vlădeasa;
  • Circuitul Masivului Vlădeasa (cabană-vârf-Pietrele Albe-cabană).

 

Accesibilitate: mașina de familie, mijloace de transport în comun (autobuz, tren)

Maşina: Dinspre est, de la Huedin se poate urma drumul asfaltat Huedin – Sâncrai – Călata – Răchițele. Dinspre nord, accesul se poate face pe văile Săcuieului, Drăganului și Iadului, iar dinspre vest, de la Beiuș spre Stâna de Vale. Autobuz: De la autogara Huedin, aproape în fiecare zi este câte o cursă spre Rogojel, de unde se poate ajunge pe jos la cabana Vlădeasa. Pe Valea Iadului există zilnic o cursă de autobuz până la Motelul Leșu. Tren: Stațiile cele mai apropiate de masiv sunt Valea Drăganului, Bologa. De aici, se urmează marcajele turistice. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *