Castrul roman Resculum

Castrul roman Resculum

resculumCastrul roman Resculum se află în localitatea Bologa (com. Poieni, Jud. Cluj), în locul numit « Grădişte », foarte aproape de locul de vărsare al pârâului Secuieu în Crişul Repede, între aşezările Bologa şi Morlaca. 

 Castrul a fost ridicat în jurul anului 106, drept garnizoană a cohortei a II-a Hispanorum, care avea misiunea de a apăra graniţa (limes-ul) Imperiului Roman, aflat la aproximativ 5 km spre Vest, în dreptul satului Poieni. Este de remarcat faptul ca înca mai pot fi observate pe alocuri ramasite ale limes-ului amintit: fundatia unor turnuri de observatie si portiuni de val de pamanat care merg înspre Porolissum. Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi, chiar dacă zona este folosită mai mult ca suprafaţă agricolă. Valul de pamant care împrejmuia castrul este usor de identificat cu ochiul liber si în zilele noastre, acesta ajungand pe alocuri la o înaltime de 3-4 m; înca vizibil este si santul de aparare din jurul castrului, precum si portile de acces în acesta. Castrul se întindea pe o suprafaţă de 3 ha şi a cunoscut trei faze principale de construcţie şi mai multe subfaze.

In urma sapaturilor, au fost identificate elementele de fortificaţie ale castrului (zid, şanţ şi val de pământ), porţile aflate pe fiecare latură (întărite şi cu bastioane), cele două drumuri principale, clădirea comandamentului, locuinţa comandantului, magaziile pentru provizii, barăcile soldaţilor şi grajdurile pentru cai (Gelu Vicentiu Olosutean – Castrul si asezarea civila romana de la Bologa). Amintim de asemenea si existenta unor bai romane in exteriorul castrului, pe latura nordica a acestuia.

In imediata vecinatate a castrului, in special pe platourile aflate la Sud si Est de acesta, se afla si o asezarea civila care se intindea pe cateva hectare si care purta, cel mai probabil, numele de vicus Anartorum, dupa cum reiese dintr-o inscriptie descoperita pe un milliarium la Almasul Mare, in judetul Salaj, Amintim totusi faptul ca multi istorici au considerat ca localizarea castrului Resculum si a asezarii civile Anartorum in localitatea Bologa este, de fapt, eronataCele mai importante cladiri din vicus erau: termele, mansio, templele şi forul. Populaţia acestuia era formată din familiile militarilor cantonaţi în castru, veteranii stabiliţi în zonă după stagiul militar, diverse categorii de peregrini comercianti etc. 

clip image0021

 

  Planul castrului Resculum si a asezarii civile (dupa N. Gudea, Das Römergrenzkastell von Bologa, Zalău, 1997)

Legenda:  Dreptunghi Castrul Resculum; *** – Vicus; +++ – Cimitir.

 

Cel mai important eveniment din existenta castrului a fost vizita împaratului Antoninus – Marcus Aurelius Severus Antonius Augustus – supranumit si Caracalla, undeva intre anii 213 – 214.

De ce merită văzută?

  • Pentru ca este cea mai veche aşezare romană din zonă;
  • Pentru că ruinele castrului sunt vizibile si astăzi;
  • Deoarece castrul a jucat un rol esenţial în apărarea graniţei Imperiului Roman.

 Accesibilate: mașina de familie, mijloace de transport în comun (autobuz, tren). Cetatea Bologa se află la o distanţă de aproximativ 60 km de Cluj-Napoca, la 13 km de Huedin si la 4 km faţă de Morlaca, pe drumul spre Oradea. Legături cu exteriorul sunt asigurate prin drumul european E60, drumul național 128 care duce spre Săcuieu la sud și calea ferată (localitatea având şi haltă CFR: „Bologa”).

 

Află mai multe

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *