Masivul Vlădeasa
Morlaca se află la poalele estice ale prelungirilor Masivului Vlădeasa. Masivul Vladeasa este o grupă montană a Munților Apuseni. Cel mai înalt pisc este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 m.
Deşi nu atinge înălţimi foarte mari, Masivul Vlădeasa este împărțit de văile Drăganului și cea a Hențului în trei mari diviziuni: partea de vest, cuprinsă între Iada și Drăgan (cu altitudini de peste 1.400 m), partea centrală, delimitată de Valea Drăganului şi Săcuieu (cu altitudini cuprinse între 1600-1800 m) și cea estică situată între Valea Săcuieului și Depresiunea Huedin (cea mai domoală culme dintre toate).
De ce merită văzut?
Zona este este de o frumuseţe rară, iar principalele atracții turistice ale zonei sunt:
- Dealul Domnului, unse se află specii rare de copaci precum: pinul negru, sequoia şi larice;
- Pârâul Ordângușa;
- Rogojel cu valea Alunișului;
- Valea Drăganului cu barajul Drăgan, izvoarele văii Drăganului și Cascada Moara Dracului;
- Valea Iadului cu pereții de stâncă din zona Remeți, cascadele Iadolina și Săritoarea Ieduțului, barajul Leșu și valea Leșului;
- Circuitul Cascadei Răchițele din Vlădeasa;
- Circuitul Masivului Vlădeasa (cabană-vârf-Pietrele Albe-cabană).
Accesibilitate: mașina de familie, mijloace de transport în comun (autobuz, tren)
Maşina: Dinspre est, de la Huedin se poate urma drumul asfaltat Huedin – Sâncrai – Călata – Răchițele. Dinspre nord, accesul se poate face pe văile Săcuieului, Drăganului și Iadului, iar dinspre vest, de la Beiuș spre Stâna de Vale. Autobuz: De la autogara Huedin, aproape în fiecare zi este câte o cursă spre Rogojel, de unde se poate ajunge pe jos la cabana Vlădeasa. Pe Valea Iadului există zilnic o cursă de autobuz până la Motelul Leșu. Tren: Stațiile cele mai apropiate de masiv sunt Valea Drăganului, Bologa. De aici, se urmează marcajele turistice.