Masivul Vlădeasa
Morlaca se află la poalele estice ale prelungirilor Masivului Vlădeasa. Masivul Vladeasa este o grupă montană a Munților Apuseni. Cel mai înalt pisc este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 m.
Morlaca se află la poalele estice ale prelungirilor Masivului Vlădeasa. Masivul Vladeasa este o grupă montană a Munților Apuseni. Cel mai înalt pisc este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 m.
Castrul roman Resculum se află în localitatea Bologa (com. Poieni, Jud. Cluj), în locul numit « Grădişte », foarte aproape de locul de vărsare al pârâului Secuieu în Crişul Repede, între aşezările Bologa şi Morlaca.
Cetatea medievală Bologa este amplasată în localitatea cu acelaşi nume, în apropierea locului de vărsare a pârâului Secuieu în Crișul Repede. Cetatea are o arhitectură deosebită, fiind una dintre cele mai semnificative fortificaţii ale Transilvaniei medievale.
Morlaca este unul dintre cele şapte sate care intră în componenţa comunei Poieni (jud. Cluj), fiind situat la poalele Muntelui Vlădeasa, în zona de contact dintre Depresiunea Huedin și Munții Apuseni.
Costumul popular al ţăranilor de la Morlaca face parte din zona etnografică ce cuprinde satele Alunişu, Călata, Călăţele, Buteni, Ciuleni, Mărgău, Bologa, Fildurile, Răchiţele şi cu mici nuanţări Ciucea, Negreni şi Bucea.
Localitatea Morlaca se află în centrul zonei folclorice Huedin (cuprinsă între Piatra Craiului – Aghireş – Poiana Horea, Depresiunea Huedin – Călăţele şi Munţii Apuseni). Cântece de mai jos sunt culese de cercetătorul dr. Zamfir Dejeu din zona Poieni-Morlaca.
Traseul 1: Huedin – Mărgău – Scrind – Răchiţele – Săcuieu – Bologa – Morlaca – Huedin Distanţă aproximativă: 60 km; Dificultate: sporită; Diferenţă de nivel: + 500 m; Traseul începe în central oraşului Huedin, de unde se urmează drumul care urcă către Beliş. Se trece pe rând prin satele Sâncraiu, Călata, Buteni, Mârgău, Scrind Frăsinet şi se continuă în sus către Răchiţele. La capătul satului dăm de indicatorul ce indică faptul că mai sunt doar 5 km până la cascada…
Traseul 1: Morlaca – castrul roman Resculum- cetatea medievala Bologa Durata: 2 h; Lungime: 8 km; Diferenţă de nivel: nesemnificativă; Traseul porneşte din satul Morlaca, în dreptul bisericii din localitate. Din faţa bisericii, se deschide un drum în dreapta, care duce spre cariera de piatră din Morlaca. Se merge aproximativ 4 km până când drumul ajunge in dreptul carierei de piatră din sat. Apoi se ia la stânga, pe un drum de ţară, încă un kilomentru, până când se ajunge la castrul roman…
Per pedes apostolorum Cu bicicleta
Bine ai venit pe meleagurile virtuale ale satului Morlaca! Aici vei putea afla mai multe despre istoria, portul şi tradiţiile din satul Morlaca, comuna Poieni, jud. Cluj. Tot aici, vei găsi informaţii despre obiectivele turistice din zonă (Cetatea Bologa, Castrul roman Resculum, Masivul Vlădeasa, Lacul de acumulare Drăgan etc.), informaţii despre vreme şi o colecţie de fotografii vechi şi noi cu satul Morlaca. Aşsa că, dacă ai informaţii şi imagini cu şi despre satul Morlaca, tare ne-am bucura să ne laşi un rând scris… la secţiunea cu…