Aşezarea geografică

Aşezarea geografică

Morlaca este unul dintre cele şapte sate care intră în componenţa comunei Poieni (jud. Cluj), fiind situat la poalele Muntelui Vlădeasa, în zona de contact dintre Depresiunea Huedin și Munții Apuseni. 

Celelalte sate care întregesc comuna sunt: Poieni, Bologa, Cerbești, Hodișu, Lunca Vișagului, Tranișu şi Valea Drăganului. Din punct de vedere geografic, comuna Poieni se învecinează cu comuna Negreni, comuna Ciucea și județul Sălaj la nord, cu orașul Huedin și comuna Sâncraiu la est, cu comuna Săcuieu la sud și cu județul Bihor la vest.

Satul Morlaca se învecinează „cu alte vetre româneşti, spre răsărit cu Brăişoru, iar mai departe cu localităţile depresiunii Huedin. La sud-est are ca vecin Alunişul pitulat sub culmea împăduriltă Horaiţa. Dincolo de înălţimile Muncei şi Pietroc , în cuva unei văi se află Săcuieul. Spre vest e Vuşagul şu sub Măgura Tranişului se intind casele răsfirate ale Tranişului, iar jos pe valea Henţului stau înşirate casele satului Bologa. Peste Crişul Repede, în câteva unduiri de deal către nord, este Hodişul. […] Hotarul Morlăcii se-ntinde pe văi când mai înguste, când mai largi (Valea Popii, Valea mare, Răuroasa și cea mai întinsă – Valea Călății), întrerupte de prelungirile dealurilor (Măgura, Ciplei, Polița, Usoiu, Arsuri).”  [Nicolae Șteiu, Morlaca: Satul de la poala Măgurii, Casa de Editură Dokia, Cluj-Napoca, 2009, p. 18.] Cele mai înalte puncte de relief din zonă sunt: Dealul lui Dragu  (891 m), Dealul Runcu  (887m) şi Măgura Morlăcii (751,6).

Satul se află într-o zonă turistică deosebită, principalele obiective turistice din zonă fiiind:

 

Cum ajungi în satul Morlaca?

  • cu maşina – Accesul este facil, legătura cu exteriorul fiind asigurată prin drumul european E 60. Localitatea se află la o distanţă de 64 km de Cluj şi 13 km de Huedin.
  • cu autobuzul – În fiecare zi, există un autobuz care duce elevii la Huedin; De asemenea, există numeroase autocare care parcurg regulat distanţa Cluj-Oradea.
  • cu trenul – Morlaca se află pe linia căii ferate Cluj – Oradea. Cea mai apropiată gară CFR este Brăişoru (prima staţie, după Huedin, dacă vii dintre Cluj-Napoca).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *